10 Kasım 2015 Salı

Atatürk, vefatının 77. yılında anılıyor...




Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 77'nci yılında başta Anıtkabir'de olmak üzere tü yurtta törenlerle anılıyor.
Törenler, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05'te saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu ve resmi törenlerin ardından vatandaşlar, Atatürk'ün kabrini ziyaret etmek için Anıtkabir'e akın etti. Anıtkabir, bu gece saat 20.30'a kadar ziyarete açık kalacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ÇELENK BIRAKTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki devlet erkânı, Anıtkabir'deki Aslanlı Yoldan Atatürk'ün kabrine yürüdü ve mozoleye kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan Türk Bayrağı şeklinde bir çelenk bıraktı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Misakı Milli Kulesi'nde bulunan Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan deftere şunları yazdı:
"Aziz Atatürk, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin banisi olarak vefatınızın 77. Yıldönümünde şahsınızı bir kez daha hürmetle, rahmetle yad ediyoruz. Cumhuriyetimizin ilanının 92. Yıldönümünü geride bıraktığımız bu dönemde bize işaret ettiğiniz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda tüm gücümüzle çalışmayı sürdürüyoruz. Dâhili ve harici bedhahlara rağmen Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı için belirlediğimiz hedeflere ulaşarak vasiyetinizi yerine getirmiş olacağız. Bu vesileyle şahsınız ve silah arkadaşlarınızla birlikte tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti inşallah ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şad olsun."

DOLMABAHÇE SARAYI TÖRENİN ARDINDAN ZİYARETE AÇILDI

Dolmabahçe'deki anma töreninde Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odada bulunan yatağa karanfiller kondu. Saatler 09.05'i gösterdiğinde saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Atatürk'ün odasına ziyaretçiler alındı. Atatürk'ü anmak için Dolmabahçe Sarayı önünde vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Ziyaretçiler sırayla içeri alınıyor.

TAKSİM'DE TÖREN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 77. ölüm yıl dönümünde Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muharip gaziler ve çok sayıda kişi katıldı. Saatler 9'u 5 geçe sirenler çalmaya başladı. Resmi protokolün yanı sıra genci yaşlısı herkes saygı duruşunda bulundu. 1 dakika Taksim'de hayat durdu. Bayraklar yarıya indirildi.

 

9'U 5 GEÇE HAYAT DURDU

Vatandaşlar her yıl olduğu gibi bu yıl da saat 9.05'te sirenlerin çalmaya başlamasıyla birlikte saygı duruşunda bulundular. Taşıt araçları seyirlerine ara vererek kornalarını çalarken, kimi sürücüler de saygı duruşuna katıldılar. Esnaf ve işyeri sahipleri de dükkân ve mağazalarının kapısına çıkarak saygı duruşunda bulundular.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder