26 Haziran 2015 Cuma

Dershanelerin kapanmasıyla 1 milyon yeni mezun iş arıyor




"Dershanelerin kapanmasıyla üniversite hayalleri yarım kalan 1 milyonu aşkın lise mezununun geçim derdine düştüğü ortaya çıktı."

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, eğitim sisteminin yeni işsizler getirdiğini söyledi.

18 yaşını dolduran veya mezunların genel sağlık sigortasından ücretsiz yararlanamadığın hatırlatan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da bu uygulamada değişiklik yapılmasını istedi.

EĞİTİM SİSTEMİNİN KURBANLARI

Eğitim sisteminin yanlışlığını çocukların ödediğini kaydeden Palandöken, “Şimdi tehlikede olan 1 milyonu aşkın lise mezunu genç var. Bunlardan bu yıl üniversiteyi kazanma umudu olmayanlar iş arıyor. Piyasanın durumu ortada. Sigortasız çalıştırmak yasak olduğu için de kimse yeni eleman almıyor” dedi.

Yeni bir grubun işsizlik ordusuna katılma tehlikesi taşıdığını vurgulayan Palandöken, “Gençlerimizin çoğu düz lise dediğimiz şimdileri adı Anadolu olan liselerden mezun. Bu kişilerin üniversiteyi kazanmaktan başka şansları yok” diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı de 2012’de uygulanmaya başlanan zorunlu genel sağlık sigortasından mezunların yararlanamadığını dile getirdi.

BİRKAÇ YIL ŞANS TANISINLAR

Mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizen Atıcı, “Çocuklar okurken sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanıyor. Ama mezun olduktan sonra üniversiteye kadar sıkıntı yaşıyorlar. Yapılması gereken ‘Mezun olan öğrencilere üniversite kazanana kadar genel sağlık sigortasından prim alınmayacaktır’ denilmesi. Olay bu kadar basit. Zaten yükseköğretimde de ödenmiyor” dedi. Konuyla ilgili çalışma yapacaklarını dile getirdi.

30 EYLÜL SON GÜN

Ha­ne­ye gi­ren top­lam ge­lir, ki­şi ba­şı­na bö­lü­ne­rek ki­şi­ye dü­şen mik­tar as­ga­ri üc­re­tin üç­te bi­rin­den, as­ga­ri üc­re­te ka­dar ge­li­ri olan­lar ay­da en az 48 li­ra Ge­nel Sağ­lık Si­gor­ta­sı pri­mi öde­ye­cek­ler. Ki­şi ba­şı­na ge­lir as­ga­ri üc­re­tin 2 ka­tı ge­lir el­de edi­yor ise ki­şi ba­şı­na öden­me­si ge­re­ken prim 144 li­ra­ya, eğer bu tu­tar as­ga­ri üc­re­tin 2 ka­tın­dan faz­la ise ki­şi ba­şı­na öde­ne­cek ay­lık prim de 288 li­ra­ya yük­se­li­yor.

Ge­lir tes­ti­ son baş­vu­ru­su 30 Ey­lü­l, ge­nel sağ­lık si­gor­ta­sı prim bor­cu için son baş­vu­ru­ ise 2 Ka­sım’a uza­tıldı.



http://www.herkulhaber.net/genel/dershanelerin-kapanmasiyla-1-milyon-yeni-mezun-is-ariyor/6273/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder