20 Haziran 2015 Cumartesi

CHP'den MHP'ye restorasyon mutabakatıyla koalisyon önerisi




"CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun MHP’ye dönüşümlü başbakanlık teklifi siyaset kulislerini hareketlendirdi. İki parti arasında restorasyon konusunda fikir birliği mevcut. Ancak MHP’nin HDP’nin dışarıdan desteği konusunda çekincesi sürüyor."

CHP’nin restorasyon hükümeti için MHP’ye başbakanlık teklifinde bulunmasıyla koalisyon arayışı yeni bir sürece girdi. İki parti arasında alt düzeyde devam eden temaslarda MHP’nin, HDP’nin dışarıdan desteği konusundaki katı tavrını kırabilecek çözüm arayışları hız kazandı.

CHP, AKP iktidarı döneminde yıpratılan demokratik kurum ve kuralların restorasyonu için AKP’siz bir formül arayışını sürdürüyor. Bu konuda MHP’ye süresi protokolle belirlenecek bir restorasyon hükümeti önerisi yapıldı. Tahribatı düzeltmeye yetecek makul bir süre için protokole bağlanmış dönüşümlü başbakanlığı içeren bir koalisyon öneriliyor.

DEMOKRATİKLEŞME FIRSATI

Masada 3 partinin de karşı çıktığı antidemokratik yasalar ile kurumların siyasal yapıdan kurtarılması var. CHP, ülkenin içerisine sürüklendiği sorunlar yumağından çıkarılması için muhalefetin taşın altına elini koyması gerektiği fikrini öne çıkarıyor. MHP de restorasyon çalışmalarına sıcak bakıyor. Ancak HDP konusundaki çekincesini sürdürüyor.

YASALAR KISA SÜREDE DEĞİŞİR

Kurulacak bir restorasyon hükümeti ile AKP döneminde çıkarılan iç güvenlik, HSYK, MİT, internet, makul şüphe, örtülü ödenek gibi yasaların üç muhalefet partisinin desteği ile kısa sürede değiştirilebileceği ifade ediliyor. 4 bakanın yüce divana gönderilmesi ve antidemokratik yasaların değişmesi konusunda üç partinin ortak tavrı koalisyon umutlarını artırıyor.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE ORTA YOL

Masada konuşulan en önemli konulardan biri çözüm süreci. MHP’nin ihanet süreci olarak nitelediği çözüm konusundaki tavrı net. Bu nedenle üç parti arasında yapılacak iyi hazırlanmış ve içerisinde çözüm sürecinin yer almadığı bir protokolle, ülkenin yeniden demokratik sisteme döndürülebileceği bir formülün ortaya çıkarılabileceği ifade ediliyor. Sürecin millet tarafından yürütülebileceği bir formül bulunabileceği dile getiriliyor.

BAHÇELİ'YE BAŞBAKANLIK TEKLİF EDEN KILIÇDAROĞLU: ÖNCELİK TÜRKİYE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye birlikte hükümet kurmaları halinde başbakan olması yönünde çağrıda bulunduğuna ilişkin haberlerle ilgili, "Çağrı yaptık. Dolayısıyla söylenecek fazla bir şey yok. Öncelik Türkiye'dir. Türkiye'nin çıkarlarını düşünerek bu çağrıyı yaptım" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Sayın Bahçeli'den bir yanıt geldi mi" sorusuna ise "Hayır henüz daha bir şey gelmedi" karşılığını verdi.

AZINLIK HÜKÜMETİ SON SEÇENEK

Meclis Başkanlığı seçim sürecinin başlayacağı hatırlatılarak, CHP'nin adayının belli olup olmadığının sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, "Hayır" dedi. 

Siyasetin eski alışkanlıklarından kurtulması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "önemli olanın hangi partinin, hangi parti ile koalisyon yapacağı değil, hangi ilkeler etrafında koalisyon yapılacağı olduğunu" belirtti.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin ilkelerini 14 madde halinde açıkladığını hatırlatarak, "Diğer siyasal partiler de ilkelerini açıklarlar, sonra bakarız hangi partilerin ilkeleri birbiriyle benzeşiyor veya yakın, oturur onlar kendi aralarında konuşurlar ve hükümet kurarlar" dedi. Kılıçdaroğlu, azınlık hükümetine ilişkin soru üzerine de "Azınlık hükümetinin son seçenek olması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

SARAY, BAKANLAR KURULU'NU ÇAĞIRABİLİR

AKP’nin içerisinde olduğu bir koalisyonda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’nu toplamak isteyebileceği de kulislerde konuşulanlar arasında. Ancak muhalefetin yapacağı bir koalisyonda Erdoğan’ın böyle bir şeyi teklif dahi edemeyeceği ve anayasal sınırlarına çekilmek durumunda kalacağı belirtiliyor.



http://www.herkulhaber.net/genel/chpden-mhpye-restorasyon-mutabakatiyla-koalisyon-onerisi/5907/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder