19 Aralık 2015 Cumartesi

Diyaloğun sembol ismine terör suçlamasına tepki yağıyor!

Çözüm sürecinde hükümetin kurduğu ‘akil adamlar' heyetinin İç Anadolu Bölgesi grup sözcüsü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imam hatip lisesinden arkadaşı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Cemal Uşak hakkında yakalama kararı çıkartılmasına aydınlardan sert tepki geldi.
Yakalama kararını, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından başlatılan cadı avının devamı olarak değerlendiren aydınlar, Uşak'a yapılan bu uygulamayı aklın ve vicdanın onaylamayacağını söyledi. Cemal Uşak'ın yakalama kararına yönelik aydınların görüşleri özetle şöyle:
ARTIK BÖYLE SKANDALLARA ŞAŞIRMIYORUZ
Hayko Bağdat (Gazeteci-yazar): Çok yakından tanıdığımız, sadece Gülen Cemaati mensubu olarak değil, pek çok meselede bir arkadaşımız, bir yoldaşımız, bir abimizdir. Hrant Dink Vakfı'nın danışma kurulunda da görev yapmıştır. Dink cinayetindeki hak arayışımızda her zaman yanımızda olmuştur. Hiçbir aidiyeti buradaki hak mücadelesinin önüne geçmemiştir. Gerçekten büyük skandal ama artık hangisine skandal diyelim ki?
BU ZULMÜ VİCDANLAR ONAYLAMAZ
İhsan Atasoy (İlahiyatçı-yazar): Kemalat sahibi insanlar arasında mümtaz bir yeri olan, İslami hizmet ve insanlığın kurtuluşundan başka hedefi olmayan birisi. Devlet de bunu bildiği için ‘Akil İnsanlar Heyeti'nde yer verdi. Aklın alacağı, hafsalanın kabul edebileceği, vicdanın onaylayabileceği bir şey değil. Zulümdür bu.
GERGİNLİK ERDOĞAN'A REYTİNG GETİRİYOR
Prof. Dr. Baskın Oran (Yazar-akademisyen): Gerginlik politikasının güçlendirilmesi gerekiyor. Çünkü gerginlik oldukça Erdoğan reyting yapıyor. 17-25 Aralık olayının intikamı alınıyor. Cadı avının devamı yapılıyor.
VİCDANSIZ BİR YAPI İŞBAŞINA
Prof. Dr. Mehmet Altan (Gazeteci-yazar):Cemal Bey bir dönem önce ‘akil adam' olarak barış için faaliyet gösteriyordu. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın başına geçmese arama kararı da çıkmayacaktı. Cemal Uşak'a yönelik yakalama kararı, 17-25 Aralık'ta ortaya çıkan yolsuzluklardan rövanş almaya yönelik çıldırmanın ne kadar gayri insani, vicdansız bir yapı haline geldiğini gösteriyor.
BU NE BÜYÜK BİR ÇELİŞKİ
Prof. Dr. Doğu Ergil (Siyaset bilimci): Biz laik ailelerde yetişmiş insanlar olarak, Akil İnsanlar Heyeti çalışmaları sırasında şehit ailelerine gittiğimizde ne yapacağımızı bilemiyorduk. Heyet olarak onun sayesinde ailelerle daha iyi iletişim kurduk. Fikirleriyle ve davranışlarıyla son derece modern bir insan. Son derece olumlu katkılar sundu. Bizim o gruptan bir bakan çıktı, bir de ‘mahkûm'. Bu da Türkiye'nin çelişkisi maalesef.
ERDOĞAN'A PROTOKOLÜ ÖĞRETEN KİŞİ
Prof. Dr. Niyazi Öktem (Yazar-akademisyen): Cemal Uşak, Erdoğan'ın imam hatipten sınıf arkadaşıdır. Daha sonra Erdoğan'ın belediye başkanlığında ona protokolü öğreten biridir. Eğer bu hükümet belirli bir başarıya gelmişse bunda Cemal Uşak gibi son derece değerli, vizyonu açık, bilgili ve kültürlü insanların emeği ve katkısı var. Vefa borçları yok mu bu insanlara? Silahlı terör örgütü deniyor, Cemal Bey hayatında muhtemelen eline tabanca almamıştır.
‘KARINCA EZMEZ' DENSE YERİDİR
Ali Bulaç (Zaman Gazetesi yazarı): Cemal Uşak için verilen bu karar, Suat Yıldırım Hoca gibi son derece üzücü. Ona karınca ezmez dense yeridir. O kadar halim, selim, yumuşak huylu, barıştan, kardeşlikten yana bir insan. Kürt sorununa, Alevi meselesine duyarlı bir insandır. Artık bu kararlara makul bir açıklama getirmek mümkün değil.
HAYATINI SEVGİ, BARIŞ VE DİYALOĞA ADADI
Cemil Tokpınar (İlahiyatçı-yazar): İlahiyat ve basın yayın camiasında şahsiyetiyle, ahlakıyla ve hizmetleriyle çok sevilen bir insandır. Hayatı boyunca hem ülke içinde hem ülke dışında sevgi, barış, diyalog ve huzur için çalışan bir insanın terör suçlamasıyla yakalanmak istenmesi akıl ve mantığın yerini kin ve intikamın aldığını göstermektedir

Türkiye, bu cadı avından kurtulmalı

Mustafa Akyol (Gazeteci-yazar): Cemal Uşak evliya gibi bir insandır. Onu tanıyan herkes, sadece sivil toplum faaliyetleri, din hizmetleriyle ilgilendiğini bilir. Onun için dahi bir yakalama kararı çıkartılması artık bu yürütülen soruşturmanın cadı avı olduğunu ve çığırından çıktığını gösteriyor. Umarım Türkiye bu süreçten kurtulur ve tekrar makul bir hukuk sistemine geri döner.
Celalettin Can (78'ler Vakfı Genel Başkanı): Birlikte Akil İnsanlar Heyeti'nde yer aldım. Kürt sorunu hakkında sahici ve duyarlı davrandı. Meselenin çözümü için önemli adımlar atmaya çalıştı. Suçlu olduğuna inanmıyorum, kınıyorum. Her zaman doğrunun yanında durmaya çalıştı.
Ümit Fırat (Gazeteci): Cemal Uşak, bizzat bugünkü Cumhurbaşkanı tarafından görev verilmiş, akil insanlar heyetine girmiş birisi. Bu ülkede aranan, suç işleyen ya da tutuklanması gereken kişi olarak herkes akla gelebilir ama Cemal Uşak en son akla gelecek isimlerden.
Nevval Sevindi (Gazeteci-yazar): Yargı iflas etmiş durumda. Sanki bir hukuk varmış gibi onun üzerine konuşmayı anlamsız görüyorum. Olaya genel olarak baktığım için hukuk devleti olmaktan çıktığımızı çok yakından biliyoruz.

GYV: Adaleti sabırsızlıkla bekliyoruz

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), yazılı bir açıklama yaparak Cemal Uşak hakkındaki yakalama kararını kınadı. Hizmet Hareketi'ne gönül vermiş insanlara karşı yürütülen cadı avının her geçen gün yeni bir boyut kazandığı ve hayırsever insanlara terörist muamelesi yapıldığına dikkat çekilen açıklama özetle şöyle: “Herkesin gözü önünde yaşanan bu zulümden en son, uzun süreden beri kanser tedavisi gören Vakıf Başkanı'mız Sayın Cemal Uşak da nasibini almıştır. İstinasız herkesin hakkında saygı ve sevgi beslediği, Akil Adamlar Heyeti'nde de görev yapmış olan Sayın Uşak hakkındaki yakalama kararını kınıyor, adaletin ülkemizde tecelli edeceği günleri sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder