15 Aralık 2015 Salı

Afrikalı Bakan’dan Hizmet Açıklaması!

Güney Afrika'nın idari başkenti Pretoria'daki Star Kolej'inin yılsonu yemeğine katılan Bilim ve Teknoloji Bakanı Naledi Pandor, Türklerin “şahsi fedakârlık kültürünü” örnek almaları gerektiğini söyledi. Bilim ve Teknoloji Bakanı, Türk okullarında yetişen öğrencilerin Güney Afrika'nın kaderini değiştireceğini ifade etti.

Star Koleji salonunda Bakan Pandor ve Eyalet Başbakanı David Makhura’nın katılımıyla düzenlenen yemekli programda duygulu anlar yaşandı. Programın sunuculuğunu Türkçe Olimpiyatları'ndaki performansıyla tanınan ‘Diyarbakırlı’ Nicholas Bixa yaptı. Bixa'nın, Türk öğretmenlerinin desteği ile hayata nasıl tutunduğunu anlattığı hayat hikayesi dinleyicileri hüzünlendirdi.

Programda ana konuşmayı şehirdeki dünyaca ünlü Pretoria Üniversitesi Rektörü Prof. Cheryl de la Rey yaptı. Rektör Rey konuşmasına, “Güney Afrika üniversitelerine kaliteli eğitim almış öğrenciler gönderdikleri için” ve “neyi nasıl anlattıklarını iyi bildikleri için” Star Koleji öğretmenlerine teşekkürlerini sunarak başladı.

REKTÖR REY: BİZ DE ONLAR GİBİ “TOPLUMA HİZMET” DİYORUZ

Türk okulları ve üniversitesinin eğitim felsefesinin benzersizliğini dile getiren Rektör de la Rey şöyle konuştu:

"Star'ın öğretmenleri sadece belirlenmiş müfredatı işlemiyor. İlham aldığı değerleri de yayıyor. Bu değerler konusunda derin düşünmeliyiz. Pretoria Üniversitesi olarak Horizon Vakfı ve Star Kolejleri ile eğitim anlayışımızda ortak bir yönümüz var: ‘Topluma hizmet, vaadimiz!’. Topluma hizmet anlayışı, bizim değerlerimiz açısından çok önemli. Bu sayede sadece kendimizi düşünmüyoruz. Bizden farklı durumdaki insanlar için empati yapıyoruz. Sonuç olarak aynı Star gibi topluma hizmeti müfredatımızın bir parçası olarak zorunlu hale getirdik. Hiçbir öğrencimiz insanlara hizmet etmeden mezun olamaz. 4 bin öğrencimiz toplumsal projelerde yer aldı. Sonuç olarak Star gibi biz de 'bütünsel eğitim sistemi’ni takip ediyoruz. Sadece bilim, teknik öğretmiyoruz. İnsan gelişiminde akademik başarı kadar psiko-sosyal faktörleri göz önüne alarak ülkemizin ihtiyacı olan dürüst, ayrımcılık yapmayan, farklı görüşlere değer veren insan modelini yetiştiriyoruz."

BAKAN PANDOR: BU ÖĞRENCİLER GÜNEY AFRİKA'NIN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

"Güney Afrika'da yaşayan Türk topluluğu mensupları, ülkemiz insanına her zaman destek veriyor." diye konuşan Bilim ve Teknoloji Bakanı Naledi Pandor ise çocuklarını Horizon Kolejleri'ne gönderen aileleri çok sanslı gördüğünü söyledi. "Çünkü evlatları profesörün tanımladığı gibi en güzel eğitimi alıyor. Yerli ve uluslararası olimpiyatlarda öğrencilerimiz birinci, ikinci oluyor. Bu okullar bizi kabiliyetlerimizin farkına vardırdı. Bu öğrenciler okuyacak, bilim adamı olacak, enstitülerimizde çalışmalar yaparak Güney Afrika'nın kaderini değiştirecek."

KATIRCIOĞLU’NUN SESSİZ FEDAKÂRLIĞI

Gecede hazır bulunan Ali Katırcıoğlu'na hitaben "O bir yardımsever, hümanist." ifadesini kullanan Naledi Pandor, "Ülkemiz eğitimine ve toplumuna yardım eden bu insan, iyiliğini çok sessiz ve nazikçe yaptı. Hiçbir övülme beklentisine girmedi. Bu davranış hepimize çok iyi bir örnek teşkil ediyor. Çünkü biz Güney Afrika'da sıradan vatandaşlar ya da politikacılar olarak 'şahsi fedakârlık kültürünü' geliştiremedik." diye konuştu.

"Sosyal kalkınma projemizin bir parçası olarak Türklerin bu 'şahsi fedakârlık kültürü'nü örnek alırsak, toplumumuzda sayısız insan eğitim şansı yakalar." diyen Pandor, "Bizler bu yardımsever Türkleri taklit etmeliyiz. Onlar bu ülkede bizim kalkınmamıza destek veriyor. Yani Türkler kalkınmamız için bizimle beraber toprağın altına ellerini atıyor. Sonuç olarak verme kültürünü ve başkalarını düşünme hassasiyetini öğrenmeliyiz." ifadesini kullandı.

Programda Naledi Pandor, bilim olimpiyatlarında ödül alan öğrencilere de madalyalarını takdim etti.

EYALET BAŞBAKANI: HORİZON VAKFI, GÜNEY AFRİKA'NIN KALKINMASI İÇİN ÇOK BÜYÜK ROLLER ÜSTLENDİ

Star Koleji'nin bulunduğu Gauteng eyaleti başbakanı David Makhura da yoğun programına rağmen geceye katılanlar arasındaydı. "Kalkınmanın ilk fiili ve en önemli göstergesi bir ulusun eğitimidir." diyen Makhura, Horizon Vakfı'nın Güney Afrika'nın kalkınması için çok büyük roller üstlendiğini söyledi.

Makhura duygularını şöyle ifade etti: "Yollar, köprüler, evler yaparsınız. Her türlü altyapı yaparsınız. Eğer bu yatırımlar sağlam bir temel üzerinde inşa edilmezse uzun süreli dayanmaz. Bu temel ise eğitimdir. Horizon Vakfı ülkemizin kalkınması için çok büyük roller üstleniyor. Bizler bu günlere çok uzun yollardan geldik. Yürüyeceğimiz daha çok mesafeler var. Horizon öğrencileri, aldıkları en güzel eğimle ve başarıları ile bizleri gururlandırmaya devam ediyor. Ülkemizde ve dünyanın her yerindeki Türklerin bu eğitim faaliyetleri çok önemlidir. Sizlere şükranlarımızı sunuyoruz."

Gecede öğrencilerin 'madenci dansı' büyük alkış topladı. Rekör Cheryl de la Rey ve Bakan Naledi Pandor'a konuşmalarının ardından el dokuması Türk halısı hediye edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder