7 Mayıs 2015 Perşembe

Türkiye'de güven azaldı



49 ilde yapılan ve Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve Dr. Selim Erdem Aytaç ile Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Erik Nisbet tarafından kurgulanan, Açık Toplum Vakfı’nın da desteklediği araştırmaya göre “Adil seçim olacak” diyenlerin oranı yüzde 48 oldu.
Muhalefet seçmeninin yüzde 69’u, AK Partili seçmenin ise yüzde 11’i seçimin adil olmayacağı görüşünde.
Araştırmanın en can alıcı noktasını yaklaşan seçimin adil yapılıp yapılmayacağı algısı oluşturuyor. ‘Adil olacak’ diyenlerde 2007 ve 2011 seçimlerine göre ciddi bir azalış var. 2007’de yüzde 70, 2011’de yüzde 57 olan oran, bu seçimde yüzde 48’e kadar düştü. Muhalefet seçmeninin yüzde 69’u, AK Partili seçmenin ise yüzde 11’i seçimin adil olmayacağını düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 46’sı oy sayımının doğru yapılacağına inanmıyor. AK Parti’li seçmende bu oran yüzde 15.
Ekonomik sorunların haricinde hayat tarzının tehdit altında olduğunu düşünenlerin oranında da geçen seçime göre yüzde 7’lik artış var. 2011 seçiminde hayat tarzından endişeli olanların oranı yüzde 38 iken, bugün bu oranın yüzde 45’e yükseldiği görülüyor.
Başkanlık sistemine onay ortalama yüzde 27 Araştırmada seçmenlerin büyük çoğunluğu hâlâ başkanlık sisteminin gelmesine onay vermiyor. Mesela, AKP’li seçmenler arasında Türkiye’nin başkanlık sistemiyle daha iyi yönetileceğini düşünenlerin oranı yüzde 43 olurken, tüm seçmenler arasında bunu düşünenlerin oranı ise yüzde 27’de kalıyor.
49 ilde yapılan ve Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve Dr. Selim Erdem Aytaç ile Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Erik Nisbet tarafından kurgulanan, Açık Toplum Vakfı’nın da desteklediği araştırmaya göre “Adil seçim olacak” diyenlerin oranı yüzde 48 oldu. Muhalefet seçmeninin yüzde 69’u, AK Partili seçmenin ise yüzde 11’i seçimin adil olmayacağı görüşünde.
Sonuçları değerlendiren Ali Çarkoğlu, “Seçmenlerin Türkiye’nin en önemli sorunlarına en iyi çözümü hangi partinin getirebileceği konusundaki görüşlere göre ilk sırayı AKP alsa da, CHP ve MHP’yi sorunları çözmede yetkin görenlerin sayıları da artmıştır” dedi. Verilen bilgiye göre Türkiye’de demokrasinin işleyişinden memnun olmayanların oranı yüzde 45’e çıktı. Bu 2011'de yüzde 33'tü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder