29 Nisan 2015 Çarşamba

Nazarbayev'den Erdoğan'a Cemaat Uyarısı



Tayyip Erdoğan, Kazakistan'a da bir kaç defa gitmiş, her gittiğinde bu okulların kapatılması için yoğun şekilde baskı yapmıştır. En son bu ay yaptığı gezide'de Nazarbayev'e aynen şunları söylemiş ve sonucunda da beklemediği bir tepki almıştır. "....Biz iki ülke kardeşiz, ama bu hizmet denen Cemaat bizim ülkemizde kendi hükümetlerine "darbe" yaptılar. Devlet yönetiminde kadrolaştılar. Size de aynısını yapabilirler. Hemen okulları kapatın, ya da siz devlet olarak el koyun, biz size maddi yardım da bulunuruz..."
Tayyip Erdoğan'ı sükunetle dinleyen Nazarbayev'de, Tayyip Erdoğan'ın yüzüne aynen şunları söylüyor;
"Bu insanları biz otuz yıldır tanıyoruz. Ülkemizin en kötü zamanlarında geldiler, elimizden tuttular, fırınlar açtılar, dükkanlar, hastaneler açtılar bize dürüstçe alış veriş yapmasını öğrettiler. Çoçuklarımıza en kaliteli eğitimi verdiler. Bu ülkenin temellerinde onların alın teri var. Şu an okullarında yüzde sekseni Kazak yöneticilerin elinde bunu kendileri istiyor. Oysa ben Müdüründen tut da hademesine kadar Türkiyeden olsun istiyorum.Çünkü Onlar, işi iyi biliyor ve bizim Kazak yöneticiler gibi suistimal etmiyorlar. Bugün bürokraside bütün bakan yardımcılarımı bu okullardan mezun olanlardan seçiyorum çünkü hırsızlığa, rüşvete ve adam kayırmaya müsade etmiyorlar bakanlarımın dürüst çalışmasına yardımcı oluyorlar. İçki içmiyorlar her biri en az üç-beş dil biliyorlar. Yurt dışında ülkemizi başarıyla temsil ediyorlar. Bilakis biz daha fazla okul açmalarını istiyoruz..."
Tayyip Erdoğan bu konuşmadan sonra kıpkırmızı oluyor ve "Benden uyarması" diyerek aniden yerinden kalkıyor... Ortalıkta soğuk rüzgarlar esiyor. "Bu konuyu tekrar konuşalım..." diyor.
Bu konuşmadan sonra Nazarbayev, bizim Okulların Genel Müdürünü çağırıp "Siz müsterih olun, İşinizi yapmaya devam edin hatta imkanınız varsa bizlere devrettiğiniz Okul müdürlerini yeniden Türklerden atayalım çünkü bizim insanımız kendi tanıdıklarına iltimas geciyorlarmış, ben bu okulların kalitesinin düşmesini istemiyorum..."

İşte en son gezide iki ülke arasındaki hizmet okullarının durumu bu minvalde tartışılıyor ve Tayyip Erdoğan eli boş geliyor, hatta muhataplarının sinirlenmesine yol açıyor, Onlara patronluk taslaması içişlerine müdahale gibi algılanıyor ve hoş karşılanmıyor.
Nazarbayev'in dediği gibi yapılacak çok iş, eğitilecek yetiştirilecek çok genç var. O gençler içkiden kumardan ve kötü alışkanlıkların tümünden Türk okulları sayesinde uzak tutuluyor ve ülkenin geleceği aklı başında yetişmiş bu  sağlıklı nesle emanet ediliyor.
Bu gün Kazakistan türkiyenin 90 yılda yakalayamadığı büyüme hızını yakaladı. Milli geliri neredeyse Türkiye'nin iki katı ve istikrar içinde büyümesine devam ediyor. İnşallah hep böyle devam eder.
Arsen Madiyar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder